A ještě jedna velikonoční...

neděle 31. března 2013
Víte, proč se vůbec peče mazanec? Aby se uctilo a přivolalo slunce... Jako oslava jarního slunovratu. Proto je kulatý a žlutý. Peče se už od dávných dob a teprve až s příchodem křesťanství se na něj začal dělat kříž. Však to znáte, překrýt tradici je snazší, než ji vymazat... Letos jsem upekla svůj první, za vydatné pomoci mamky. Sama bych ho asi neuplácala, ale příště už to zkusím. Nevím, co víc už udělat... Moranu jsem spálila, mazanec upekla, vymyslela několik říkadel na odehnání zimy a ono nic. No co, na Vánoce jsme si stěžovali, že není sněhu, tak aspoň na ty další svátky napad... Příroda má taky smysl pro humor. "To víte, doba ledová je doba ledová..." Chi.

Taky jsem poprvé vyzkoušela barvit vajíčka v červeném zelí. Asi jsem někde udělala chybu, protože mi barva nechytla úplně tak, jak jsem si představovala. Nicméně napoprvé dobrý, ne? Cibulové slupky, ty ovšem nezklamaly... Vyšly jako vždy krásně. Když jsme s mamkou zoufale hleděly na tu pohromu za oknem a přemýšlely, kde najdeme nějaký ten lísteček k obtisknutí, tak ji napadla spásná myšlenka. Vyhrabaly jsme staré samolepicí fólie a ejhle, ono to fungovalo! Doma jsem pak zapojila i novou kočičí razničku.  

Koláž velikonoční

úterý 26. března 2013
1. Sobotní snídaně. V sobotu vajíčka, v neděli rybičky... Neoblomné Tomovy rituálky.
2. Matylda poprvé u nás. Vyděšená, nešťastná. Teď mi tu vrní a div se nezajíká blahem. Jsem tak šťastná, že je u nás spokojená.
3. Kroucená vrba s popraskanými kraslicemi. Užívám si, že můžu něco zdobit, jen tak pro radost...
4. Ošatka plná vajíček. Proč je krášlit, když bílá a přírodní jsou tak krásná? Původně jsem je chtěla obarvit v červeném zelí, ale nenašla jsem jedinou rostlinku, kterou bych na ně mohla obtisknout. Zima jedna hnusná...

Sešívaná krajina

sobota 23. března 2013
Co asi ptáci vidí, když krouží nad krajinou? Barevnou patchworkovou deku! Čtverečky země sešité z různobarevných látek. Jedna má na sobě vzor zeleného obilí, jiná je zdobená drobným kvítkem lnu, další zas září jako zlatavé slunečnice. Drobné hnědavé cesty jako stehy špendlí tu živoucí látku k sobě a vytváří peřinu, pod kterou se rodí práce, léto i čerstvý chleba.


Smrtná neděle

neděle 17. března 2013
Smrt nesem ze vsi,
nový líto do vsi:
buďte páni veselí,
s červenými vejci,
s žlutými mazanci.
Jakej je to mazanec,
bez koření, bez vajec.
Buďte páni veselí,
na tu smrtnou neděli:
smrt jsme vám odnesli,
nové léto přinesli.
Vítej líto líbezné,
obilíčko zelené!
(lidová)

Náhle se u zakrslé borovice, sklánějící se z okraje skály, zvedl podivný stožár, došek uvázaný na dlouhé tyči a opatřený slaměnou hlavou s temnými otvory pro oči a nos a trnovou větví místo huby. Panák byl navlečený do rubáše, blátem pomazané košile s velkou ošklivou záplatou ve tvaru šikmého kříže. Smrt, o Smrtné neděli, na skále Smrtka. Konečně mi to došlo, už jsem věděl, jaké divadlo bude následovat. A netušil jsem nic o své úloze v něm.
Smrt neseme ze vsi,
nové léto do vsi!
Vítáme tě, drahé léto,
obilíčko zelené!
Už jsem rozumněl. Slaměnou smrt držel mladík, narostlý jak z vody prut, se silnými kostmi a černými vlasy. byl obutý v nablýskaných holínkách a oděný jen ve světlých vlněných nohavicích a prosté bílé košili bez límce - povážlivě nalehko v porovnání s těmi z jeho družiny, kteří ještě vzali za vděk krátkými kožíšky.
Kde nebyl stín a lezavá zima, tam slunce příjemně hřálo a nutilo odkládat nejteplejší části oděvu. Muž se smrtí jeho paprsky nepotřeboval, jeho síla ke mně sálala přes zátoku jako výzva. Jakub, syn ponocného. nebylo pocyhb, že je to on.
 Neseme smrt stařenu,
utopme ji, Mařenu!
...
Smrtka se položila na vodu a pomalu opisovala hodiny, zvolna se poddávajíc proudu, jenž nevedl středem rybníka, ale v křivém běhu obtékal skálu a stáčel se k jihozápadnímu cípu, odkud vedl potok do sousedící tůně. Nahoře na skále se začalo tancovat, hudbu ti lidé nepotřebovali a divočili zcela podle libosti. Jakub a Kateřina se točili v kole, jako by chtěli smrti dole předvést, kdo to umí líp. Ostatní je napodobili, rej kabátů a halen se roztančil po lese a po vodě se rozletěl jeho halas, takže ptáci, kteří ráno s takovou samozřejmostí ozvučovali bor, teď úplně zmlkli. A z břehů se zvedl nový halas a bylo v něm zvonění cínu a třaskání kameniny, jak tanečníci vytahovali z mošen holby a džbány a připíjeli na nové léto, na pokoření zimy a smrti, na vítězství člověka nad přírodou. Pár, který před chvílí mrštil smrtkou do vody, se zastavil nad propastí a pak, zapřený nohama o kámen, si vyměnil rychlý polibek – jako by se ty dvě tváře navzájem udeřily ústy.
Smrt jsme ze vsi vynesli,
nový život přinesli!
(Miloš Urban - Hastrman)

Zimo, zimo, táhni pryč,
nebo na tě vezmu bič.
Odtáhnu tě za pačesy
za ty hory, za ty lesy.
Až se vrátím nazpátek,
svleču zimní kabátek.
(Jiří Žáček - Aprílová škola)

Já se na boj s Moranou ještě necítím. Cestu k potoku s její loutkou dnes absolvovat nebudu. Svůj soukromý rituál jsem si ale odpustit nemohla. Načmárala jsem tu babici hnusnou vytrvalou na cár papíru a s velkou chutí ji spálila!

Koláž koupelnová děkovací

pátek 8. března 2013
Tak se to povedlo. První výměna úspěšně proběhla! Říká se, že prý líná huba... a ono to fakt platí! Jsem ráda, že jsem se odhodlala a svůj návrh napsala...
Úžasná Jana pro mě ušila puntíkované košíky, které jsem ubytovala v koupelně... Poležely si na poště, než se mi podařilo je vyzvednout, ale hned jak jsem je dopravila domů, zapojila jsem je do procesu... Výborně se hodí na všechny ty moje krášlící "bebechy" (skvělé severomoravské slovo...). A taštička na šminky, ta je úplně fantastická!
Až se nám podaří v koupelně realizovat pult nad pračku a nad ním odkládací police, bude jim to na nich náramně slušet.

Děkuji Jani!

P. S.: Takhle na nás vždycky čeká Matylda na umyvadle, když slyší, že jde někdo na záchod. Ví, že si pak půjdeme umýt ruce, vleze si pod kohoutek a fňuká, dokud ji nepohladíme nebo nepohuštáme (další báječný severomoravský výraz). Tomovi se podařilo ji cvaknout zrovna když vyhlížela, jestli někdo jde a jestli už má začít mňaučet...


Dívčí internát...

pátek 1. března 2013
Všechno už to odvál čas...

Tam, kde kdysi stával dům, je teď proluka zarůstající plevelem. A tam, kde kdysi nebylo nic, jen černočerný výhled z okna, stojí skleněný gigant, mnohými nenáviděný, mnohými navštěvovaný...

Ten dům stával v Ostravě. Sloužil různým bohulibým účelům. V jednom z jeho pater byly prostory, ve kterých se mohli vzdělávat lidé, kteří neměli v životě tolik štěstí a nebylo jim dáno "být normální". Jak už to tak ale bývá, na bohulibé účely došly peníze a prostory se přestaly používat.

V tu dobu se v Ostravě nacházelo pět holek, kterým bylo umožněno dát prázným pokojům novou šanci a zabydlet je. 
7 + 1. 
Slušné na "dívčí internát"...
A navíc velkorysá jídelna, dokonce dva záchody - s panáčkem i s panenkou a tři umyvadla, no považte! J
edna komnata na žluto, jiná na fialovo, další do modra...
Polštářky, laky na nehty a večerní povídání, jak už to tak holky mívají...
Za rohem knihkupectví , do centra "tři kroky"...

A pak přijely příšery s obrovskými zuby a celý ten dům sežraly. Z pokojíčků provoněných parfémy zbyly jen sutiny a holky se rozkutálely pryč... každá jinam... do svých životů...

Jedna z nich teď nostalgicky vzpomíná na svůj první modrý pokoj ve svém nynějším modrém bytě a v duchu posílá pozdravy všem těm milým "holkám", jejich dětem, jejich manželům... Míšo, Markétko, Kačko, Lucko, snad se máte krásně! Já jo...

Všechno už to odvál čas...