Obraz pro básníka

sobota 27. dubna 2013
Jak jsem minule psala, že se mi dostalo té cti vytvořit obraz pro básníka Tomáše Gabriela nominovaného na Cenu Jiřího Ortena (a taky pro jeho úžasnou a milou ženu "Puntíka")... Tak tady je... Ten obraz teda. A také verše, kterými je inspirován... Budoucí majitelé jsou spokojení, což mě převelice těší a už teď vím, že mu to bude v jejich útulném, krásně opraveném bytečku moc slušet.

PŮLNOC A VÍTR
Byla už sotva nedělní noc,
lidé se potichu bavili či spali -
zatímco na poli hučely v obilí stromy,
na návsi do oken šuměl jen jediný keř.

Vyšla jsi malátně na verandu,
překvapená, jak málo svítá, nahá,
ospalá jako zub moudrosti
vyjmutý z lůžka sladkého usínání...

Ráno tě našli v tom keři.
Oblečenou.

O ztraceném diáři, Světě knihy, vlastenectví a dalších věcech...

úterý 23. dubna 2013
Poslední dny veškerý můj čas i kreativitu polyká tvorba pracovních materiálů do práce. Možná znáte projekt EU peníze školám, díky kterému z dotací škola získá nějaké fajn věci do vyučování a učitelé na oplátku vytvoří balík výukových materiálů. Mně spadla na hrb první várka a tak sedím a házím moudra na papír, až se mi z hlavy kouří...
Pár dní jsem neměla k dispozici foťák, díky čemuž jsem zjistila, že jsem na fotografování už docela slušně závislá. Já se teda za zvlášť zdatného fotografa nepovažuji, ale cvakat pro radost mě fakt baví... Takže jste přišli o tak veledůležité věci jako kytku jarních květin z procházky, paletu zapatlanou barvami či další z Matyldiných roztomilostí, hi.

Kromě těchto mě potkalo i několik dalších zásadních událostí.
1. Ztratila jsem diář! Katastrofa, pohroma, KONEC SVĚTA! Jsem bez něj naprosto nemožná, mám pocit, jako by mi někdo amputoval kus mozku. Taky je mi dost nepříjemné, že naprosto netuším, kde jsem ho vytratila, měla jsem v něm několik docela osobních věcí...
2. Puntík alias Magdalena mi uložila báječný úkol. Stala se totiž krásná náhoda. Její muž Tomáš Gabriel je nominován na Cenu Jiřího Ortena a ona si přála uchovat tuto velikou slávu v obrázku ode mne. Poslala mi krásné verše ze sbírky Tak černý kůň tak pozdě v noci pro inspiraci. Jsem nadšená, že se můžu do něčeho podobného pustit. Už jen proto, že jsem se díky diplomové práci na téma "Nositelé Ceny Jiřího Ortena a literatura XXI. století" stala před dvěma lety (už!!!) oficiálním MaGoRem... Jen mě moc mrzí, že je vyhlašení "Ortenovky" na knižním veletrhu Svět knihy už ve čtvrtek a že u toho tudíž nemůžu být.
3. A teď jedna pecka. Díky úžasné Alence Vorlíčkové je moje jméno zapsáno v programu Světa knihy. Chápete to? Úplně normálně a ještě jsem tam uvedená jako ILUSTRÁTORKA! No to jsou mi věci. Alena zde bude představovat svůj projekt Pohádky pro společné čtení. Takže kdybyste měli cestu, budeme tam (sál Rosteme s knihou - pravé křídlo) od 16:00 do 16:50. Z programu: Představení pohádkových sešitů pro začínající čtenáře, společné čtení s Alenou Vorlíčkovou, pohádkové dílničky a soutěže s ilustrátorkami Magdou Štajnerovou, Jitkou Zajíčkovou, Terezou Vlkovou a Petrou Antonovovou. Juhuu!

Jste vlastenci? Zrovna o tomhle jsme nedávno přemýšleli v hodině občanky. Jsem ráda, když se zadaří a téma se prolne více hodinami, proto jsem s nadšením přijala výzvu k výtvarné soutěži na téma "Má vlast", která mi přistála na školní email. Mohli jsme tak své dojmy ohledně vlastenecví i výtvarně ztvárnit.  Přemýšleli jsme, na co jsme v naší zemi hrdí... Objevila se hokejová národní reprezentace, Rumcajz, některá úžasná místa jako Lednice, Praha či výhled z okna na Lysou horu... Protože je v soutěži kategorie 15 - 115 let, do které tentokrát spadám i já, rozhodla jsem se do tvoření pustit taky... Děcka umí ocenit, když je člověk podpoří, třeba i vlastní prací, a tím víc se pak vyhecují (rýsují se některé fakt povedené věci). Když jsem uvažovala, co českého nejvíce bere za srdce mě, došla jsem k tomu, že krajina. Zvláště ta, na kterou se každoročně těším nejvíc a která snad brzo rozkvete, májová. Plná bílých keřů, voňavá, bzučivá. Zvlněná pole, žlutá, hnědá, zelená... A jako korunka krásy - kaplička nebo kříž. Když už jsem dneska v tom chvástání a naparování, dovolte mi, vážené obecenstvo, abych citovala sama sebe. Takže ehm, ehm:

"Téma kulturní krajiny vyjadřuje jedinečnost a nezaměnitelnost té či oné země a umožňuje nám tak plně pochopit, ale i procítit tolik abstraktní výraz „domov“. Můžeme totiž milovat Provence, obdivovat zelené louky Irska a toužit po plážích Karibiku. Ale když se řekne „doma“, vybaví se nám s nostalgickým zachvěním jedině onen osobitý ráz české krajiny – historické, strukturované v gotice, renesanci a baroku.  A jak jinak vyjádřit tento duch země, než skrze drobnou památku v poli či u cesty, střeženou vzrostlými stromy? Co je pro typickou venkovskou krajinu příkladnější než detaily drobných stavbiček dodávajících jí typický ráz a kolorit? "


Puntíkovaný stůl

úterý 9. dubna 2013
Přišla mi výslužka za obrázek pro švadlenku. Tři běhouny na stůl, z jedné strany puntík, z druhé strany jednobarevné. Jsem nadšená! Miluju výměnný obchod! Veroniko, moc moc děkuji! Hned jsem si musela stůl cvičně prostřít. Tom: "Ty se nudíš!" Já: "Naopak, právě že se skvěle bavím!" No co, já taky nechápu, jak může mít někdo radost z toho, že každý den vyfuní na Lysou horu. Nebo že hodinu heká v posilovně. U mě se endorfiny vyplavují jinak, no...


Poklady z půdy

neděle 7. dubna 2013
Člověk míní, babička s dědou mění... "Babi, kde je ten váš starý konferenční stolek, ten s ohnutýma nožkama?" "Ten jsme prodali, když stěhovali z vedlejšího baráku starý haraburdí..." Aha. "Ve sklepě je ještě jeden malý stolík." Moc příjemná náhradní varianta. Johoo, už ať je pěkně a může se natírat!

Máte nějaké vysněné povolání? Já jo. Jenže to bych se musela přestěhovat jinam. V našem kraji moc nadějí nemám. Ale když si na misky vah položím rodinu, přátele a náš byt oproti vysněné práci... Stěhovat se mi prostě nechce. (Možná že kdybych k práci přihodila ještě dýchatelný vzduch... Ale ne, pořád je to málo). Živit se takhle ilustrováním knih pro děti... Nebo pracovat v redakci knižního vydavatelství. Nebo v redakci nějakého časopisu o bydlení... Třeba někdy... Učení mě baví, moc, to jo. Ale už teď, teprve po dvou letech, cítím, jak moc je to vysilující a často nevděčné zaměstnání.

Na fotce je stolek ze sklepa, smaltovaná konvička ze skleníku, skleničky z kredence ve sklepě, ořechy z garáže a uschlé hortenzie z loňského léta, které na mě koukaly z pod sněhu. Utěrku jsem si půjčila od mamky a ubrousky koupila včera v obchodě. "Půdní" design. Znáte Švankmajerovu Alenku? Myslím, že by pozvání k podobnému stolu neodmítla... Jako by ho někdo nachystal před sedmdesáti lety a zapomněl na něj...


Zkoumat!

sobota 6. dubna 2013
Venku hnusně, uvnitř pusto. Už dlouho nezažila ten odporný tíživý pocit nudy, který ji právě zaplavoval. Takové ty chmury, které načerno obarví jakoukoliv činnost a člověk proto neví, co by měl vlastně dělat. Přesto ale něco dělat musí, protože by se jinak zbláznil. Vzpomněla si na knížku od Niela Gaimana, kterou nedávno četla s páťáky v češtině. Tatínek v ní Koralině radí, co má dělat, aby se nenudila. "Tak prozkoumávej byt," navrhl táta. "Podívej - tady máš papír a tužku. Spočítej všechny dveře a okna. Sepiš všechno modré. Zkus vypátrat, kde je bojler. A nechej mě v klidu pracovat." Bude prozkoumávat. Vyhrabala se z peřin a zamířila na zahradu. Vybavila se jí euforie, kterou jako dítě prožívala, když po zimě vyběhla ven. Jakoby na tom malém dvorku nikdy před tím nebyla. Zamířila ke kousku záhonu, který nebyl pokrytý sněhem. Našla prázdnou šnečí ulitu. Další. A další. Připadala si jako lovec pokladů. Pak její zrak upoutalo něco modrého v polorozpadlém skleníku.  Zrezivělá smaltovaná konvička. Jak na ni mohla zapomenout? Kolik "čajů" v ní před lety navařila. S pýchou předložila své úlovky před Tomáše. "Úžasné, rezivé haraburdí a schránky mrtvých živočichů," zhodnotil její objevy. Kdyby mohl pohled zabíjet, už by se sunul k zemi.
Raději se vydala pokračovat v průzkumech. Tentokrát zamířila do sklepa. Babiččinu starou kredenc už znala dokonale. Z modrobílých porcelánových talířů, které v ní kdysi byly uloženy, doma večeřívají každý den. I přesto neodolala a otevřela dvířka. Mlýnek na maso, staré hrnce, pár sklenic. A úžasné štamprle se sovičkami. Jaktože je minule nenašla? Vedle kredence krabice plná jejích skript a sešitů. Odhodila je tam před dvěma lety po státnicové euforii a od té doby je utěšeně pavouci zaplétali do sítí. Otevřela první složku a vrátila se do chodeb své alma mater. Kdy jindy udělat pořádek ve vysokoškolské minulosti, než teď. Některé materiály vyhazovala s vyloženým požitkem. Výroková logika. Co ta se jí natrápila! Nikdy nedokázala pochopit, proč by své úvahy měla vtěsnat do vzorců a řetězců. Fuj. Postmoderna. Fuj. Filosofická terminologie. Fuj fuj fuj. Jiné papíry obracela méně štítivě. Co na nich bylo napsáno už dávno zapomněla, na ty, co jí stohy poznání diktovali, ale nezapomene nikdy. Byly i dokumenty, které posvátně vylovila z krabice určené k záhubě a ujistila je, že budou mít čestné místo v její knihovně.
Stoh papírů a soví skleničky uložila v kuchyni ke konvi a ulitám ze zahrady a vydala se na poslední výpravu. Vystoupala na půdu. Otevřela dveře do místnosti, kam se věšelo prádlo. V přilehlé komoře kromě hejna mrtvých much ležel i starý nábytek. Vylovila z té hromady starý konferenční stolek. Doma na lodžii mu to bude slušet. Uvědomila si, že i tady to mohlo být její doma. Kdysi uvažovali o tom, že právě tady vybudují své modrobílé hnízdo. Bylo by pěkné bydlet v rodinném domě. Vyhrál panelák. Někdy jsou sny převálcovány ryze praktickými aspekty. Měla jejich panelákový byt ráda, ale tady přece jen ležely její kořeny. A uspořádat podobné toulky po panelákových chodbách? Jen těžko.
Přešla přes chodbu. Přiložila ucho ke dveřím zamčeného pokoje. Bydlíval v něm pradědeček. Muž, který nechal dům postavit. Umřel, když jí byl rok. Babiččin bratr pokoj po jeho smrti zamknul a od té doby v něm nikdo nebyl. Zaklepala. Ticho. Ještě že tak. Nedokázala si představit, že by se z pokoje mrtvého pradědy ozval zvuk, nedejbože odpověď.  Brrr, fantazie zapracovala. Vždycky si s ní vystačila. Na horory se opravdu dívat nemusela. I přes mrazení v zátylku jí bylo líto, že neumí jako slečna Marplová vlásenkou odemknout zamčené dveře. Jak ráda by k dnes nalezeným pokladům přidala památku po pradědovi. Za první republiky vlastnil hospodu. Vždycky, když by si v létě nechala v hospodě U Kříže natočit do starého půllitru pivo, vzpomněla by si na něj.

Pro švadlenku...

úterý 2. dubna 2013
Další výměna takřka dokončena. JUPÍ! Jdu zabalit a odeslat... Co mi přijde na oplátku, to se nechce překvapit...
Moje nabídka stále platí!
(Docela by se mi šikly barevné plstěné kuličky... A kabelek taky není nikdy dost...)